Dik tevreden met de begroting 2018 

Meer dan 96 miljoen euro. Dat is de totale begroting van de gemeente Horst aan de Maas. Ik vraag mij af hoeveel inwoners dit weten. De gemeente gebruikt dit geld om belangrijke taken uit te voeren. Denk hierbij aan het Sociaal Domein waarvan de kosten ruim 44 miljoen euro zijn. Met deze duizelingwekkende bedragen is het belangrijk dat je in control bent. Essentie heeft het vertrouwen dat dit voor elkaar is en er geen grote tegenvallers te verwachten zijn.

Kaderbrief in aanloop naar begroting 

Bart Bertrams, Essentie is tevreden met begroting

 

 

De Gemeenteraad is eigenlijk het hele jaar bezig met de begroting. In de aanloop stellen we een Kaderbrief op. Hierin proberen we alle punten die fracties belangrijk vinden in op te nemen. Uiteindelijk komen de uitkomsten van de kaderbrief terug in de begroting en dan hou je geld over of kom je geld tekort. De begroting voor 2018 heeft een klein overschot. De financiƫn zijn daarom in balans.

OZB belasting 

Per jaar ontvangt de gemeente 10 miljoen euro aan onroerend zaak belasting. Essentie streeft naar een lagere belastingdruk. In het verleden heeft de gemeenteraad besloten dat bedrijven minder OZB hoeven te betalen. Essentie vindt dat deze maatregel nu niet meer nodig is. Daarom heeft Essentie ingezet op een lagere belastingheffing voor inwoners waarbij bedrijven meer naar het regionaal gemiddelde gaan.

Duurzame investeringen 

Essentie vindt ook dat de rekening van de huidige investeringen niet bij onze toekomstige generatie mag komen te liggen. Investeringen moeten verstandig en duurzaam zijn. Zo hebben we 3 nieuwe scholen gebouwd. Is er een fietspad naar Broekhuizen gerealiseerd en zal er een fietspad naar America worden aangelegd. De toeristische sector en de plattelandseconomie hebben een impuls gekregen met het hippisch centrum in Kronenberg.

 

We zijn dus in control, blijven duurzaam investeren en hebben een solide begroting.

 

Bart Bertrams,

Raadslid Essentie

Essentie