Essentie on Tour

31-10-2018

Buiten de normale vergaderingen gaat de van Essentie regelmatig bij bedrijven in de gemeente op bezoek, om een kijkje in de keuken te nemen. Afgelopen vrijdag 26 oktober 2018  zijn wij op bezoek geweest bij Kwekerij Litjens BV in Meterik en bij Restaurant Croonenborgh in Kronenberg.

Kwekerij Litjens

Als eerste waren we te gast bij een paprika teler: Kwekerij Litjens in Meterik. Een middelgrote ondernemer in zijn sector. De onderneming heeft drie locaties: Meterik, Melderslo en Velden. Nadat we een passievolle presentatie hadden gekregen over hoe het bedrijf was opgericht, was het tijd voor een rondleiding. De kwekerij geeft ruimte aan nieuwe ideeën en vindt personeel zeer belangrijk. Zo zijn er al verschillende projecten uitgevoerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook onderwijs is zeer belangrijk voor Kwekerij Litjens. Studenten krijgen ruimte om te experimenteren met paprika’s die er geteeld worden. Ons bezoek sloten we af met een goede discussie en vragen van de ondernemer naar verbeterpunten. De thema’s die aan de orde kwamen zijn erg actueel: arbeidsmigranten, samenwerking, duurzaamheid en energie. Op alle thema’s zijn ontwikkelingen gaande of moeten we komende tijd keuzes maken: dan is het goed om je breed te laten informeren.

Restaurant Croonenborgh

Als tweede bezoek gingen we bijna letterlijk een kijkje in de keuken nemen van Restaurant Croonenborgh. Schitterend om te zien hoe deze ondernemer passievol over eten en drinken kan vertellen. Ook mooi om te zien hoe iemand die niet uit deze regio komt zich snel thuis voelt en actief meedenkt en meedoet. Zo zet je ook jezelf op de kaart! We sloten af met de vraag wat er beter kan. Verkeersveiligheid kwam hierbij aan de orde: in onze gemeente met vele toeristische trekpleisters maar ook een levendig buitengebied kan er frictie ontstaan. Het is niet altijd makkelijk om de juiste balans te vinden tussen passerend verkeer en een gezellig terras. Een beetje rekening houden met elkaar klinkt als een simpele oplossing, drempels zijn er al genoeg toch? 

Terug