Vastgoed bezit is geen doel op zich

10-12-2018

De gemeente Horst aan de Maas heeft behoorlijk wat vastgoed in eigendom. Elke dag is de gemeente hiermee in de weer. Voor diverse verenigingen en ook vanuit beheer en onderhoud. Soms brengt dit hoge kosten of investeringen met zich mee. Het is ook niet altijd duidelijk waarom we sommige gebouwen in eigendom hebben of waarom we bepaalde investeringen doen. Als Essentie zijn we hier kritisch op.

Oud Raadhuis commercieel verhuurd

De gemeenteraad heeft op 4 december 2018 een besluit genomen tot een investering in het gebouw aan de Kerkstraat 2 in Horst. Ook wel bekend als het “Oude Raadhuis”. Dit gebouw wordt door de gemeente commercieel verhuurd. In het voorstel van het college wordt terecht gesteld dat commerciële verhuur geen gemeentelijke taak is. Om het gebouw goed te kunnen verhuren is wel een hoge investering nodig. Als Essentie waren we kritisch op dit voorstel omdat ook na deze investering het gebouw nog steeds veel verlies maakt.

Inzicht in commercieel verhuurd vastgoed

Essentie heeft daarom een motie ingediend waarin we het college oproepen om in beeld te brengen hoeveel gebouwen met een commerciële invulling we in bezit hebben en of deze gebouwen verlies maken. Daarbij hebben we ook gevraagd om een plan te maken om eventueel tot verkoop van deze gebouwen over te gaan. Verhuren van deze gebouwen is immers geen rol van onze gemeente. Voor deze motie kregen we als Essentie veel steun. Met als doel: slimmer kijken naar ons vastgoed. Want het hebben van vastgoed als gemeente is geen doel op zich.

 

Jeroen Brouns

Raadslid Essentie

Terug