De jeugd heeft de toekomst
27-04-2023
Jules Perry

De jeugd heeft de toekomst

De eindexamens staan weer voor de deur. Voor veel leerlingen een stressvolle periode waarvoor ik ze nu al vast veel succes wil wensen. Als docent ben ik natuurlijk erg benieuwd hoe ze het er vanaf gaan brengen, want hoe goed ze ook voorbereid zijn, het blijft altijd een spannende tijd. Waar ik echter nog benieuwder naar ben is hun leven na het examen.

Leerlingen worden al op vroege leeftijd gevraagd belangrijke keuzes te maken. Welk vakkenpakket kies ik? Welke opleidingen kan ik daar mee doen? Waar wil ik mijn volgende opleiding doen? Om leerlingen hier goed op voor te bereiden is het zaak scholieren mee te nemen in de praktijk. Vandaar dat ik ook volmondig ja zei tegen de uitnodiging om voor Essentie deel te nemen aan het debat tegen de debatklas van het Dendron college.

De leerlingen waren erg goed voorbereid op de uiteenlopende stellingen die ons werden voorgelegd. Het werd een erg interessant debat met verassende argumenten over en weer. De asielcrisis, kernenergie en onderwijs kwamen voorbij. Mooi om te zien dat deze jeugd zo veel interesse heeft in de zware maatschappelijke thema’s. Uiteindelijk had het debat een verdiende winnaar, uiteraard uit het Dendronkamp: Maud Alards.

Ook voor ons valt er wat te winnen. Wat zou het mooi zijn als door dit soort activiteiten de jeugd ziet wat voor moois onze gemeente allemaal te bieden heeft. Ik hoop dan ook van harte dat deze talenten, al dan niet na het volgen van een studie, er voor zullen kiezen om in Horst aan de Maas te gaan wonen en werken. Mocht dat niet lukken door dit debat, dan was het altijd nog mooi om collega (burger)raadsleden met het zweet op het voorhoofd stellingen te zien verdedigen waar ze normaal nooit achter zouden staan.