Gevoelens en emoties
23-02-2023

Gevoelens en emoties

De dolle en dwaze dagen van carnaval liggen alweer achter ons. Ontlading en uitingen zijn belangrijk voor een gezond welzijn. Iedereen op zijn eigen manier.

Gevoelens en emoties wijzen je de weg in het leven en brengen je terug bij je behoeften en verlangens, maar ook je eigen grenzen. Keuzes maken op basis van gevoelens en emoties geven richting aan je leven, ze komen vanuit je hart. Toch vinden we gevoelens en emoties soms lastig.

Veel mensen denken dat gevoelens delen altijd met praten te maken heeft. Het uiten van gevoelens en emoties is natuurlijk absoluut van groot belang, maar hebben de grootste schreeuwers dan altijd gelijk? Vaak is het een minderheid die de meerderheid probeert te overstemmen met aandacht, op sociale media, via extreme uitingen om uiteindelijk gelijk te krijgen.

Emotionele argumenten moeten altijd een kern van ratio hebben. Net zoals dat rationele argumenten altijd een emotionele kern moeten hebben. Om tot de kern van een probleem te komen, is rationeel denken en handelen met inachtneming van emoties de passende oplossing. In onze cultuur hebben wij de mentaliteit van “aanpakken”, niet zeuren maar poetsen.

Het is het rationele vermogen die een nieuwe situatie kan inschatten en dan op basis van de feiten kan vertellen wat er het beste gedaan kan worden. Je weet van tevoren nooit de precieze effecten van je beslissing, net zomin als dat je weet wat het effect zou zijn geweest van de beslissing die je niet hebt gemaakt.

Als Essentie proberen wij rationele keuzes te maken, waardoor wij ons maximaal in kunnen spannen om het gestelde doel te behalen: de beste woon- en kindvriendelijke gemeente te zijn én te blijven in ons Limburgse bronsgroen eikenhout.