Huurprijzen stationskwartier passend voor jongeren?
26-03-2021

Huurprijzen stationskwartier passend voor jongeren?

Jeroen Brouns en Bram Hendrix

Essentie werkt hard aan woonoplossingen. Daar strijden we al langer voor. We zien steeds meer initiatieven en ook vanuit het college wordt er aan gewerkt. Een goede zaak. Eerder hebben we een motie ingediend om het initiatief Stationskwartier beter te maken. De uitvoering van de motie had beter gekund, met name als het aankomt op de huurprijs van de appartementen.

De maximale sociale huurprijsgrens die wordt gehanteerd van 752 euro vinden wij te hoog voor jongeren, voor een appartement op deze locatie. Uitgaande van een woonoppervlakte van circa 62 vierkante meter is dat omgerekend een huurprijs van 12 euro per vierkante meter. Dat is allesbehalve sociaal te noemen. Bij een woning van 100 vierkante meter zou dat een huurprijs zijn van 1.200 euro per maand. Dat is Randstad-prijsniveau. Kijken we naar de kern Horst dan zien we dat voor een sociale gezinswoning van Wonen Limburg in de Riet met een oppervlakte van 115 vierkante meter een huur heeft van 710 euro. Dit is 6,17 euro per vierkante meter. Dat is bijna de helft goedkoper. Voor een heel huis, in plaats van een klein appartement.

Als reactie wordt aangegeven: “Er is veel interesse in de appartementen, dus prijs is blijkbaar geen probleem”. Dat is kortzichtig, komt door de huidige vraag/aanbod situatie en gaat voorbij aan het feit dat jongeren met een smalle beurs nu achter het net vissen. Het college heeft in onze ogen slecht onderhandeld. De gemeente is de enige instantie die de bestemming ‘Wonen’ op de locatie Stationskwartier kan plakken. Dan heb je dus ook onderhandelingspositie om eerlijke prijzen af te dwingen, zodat jongeren daar voor een fatsoenlijke en betaalbare prijs kunnen wonen. Het zou goed zijn als we in de toekomst niet blind vertrouwen op het wettelijke kader maar ons lokaal verdiepen in wat we passend vinden voor jongeren en passend voor Horst aan de Maas.