150 woningen in Lottum en Meterik!
31-01-2023

150 woningen in Lottum en Meterik!

Dinsdag 31 januari hebben we ruim 150 woningen vastgesteld. We hebben de ambitie om 1000 woningen te vergunnen tot en met 2025. Met het plan Meterik veld 2 en Lottum Siebersbroek zetten we een grote stap in deze opgave. De plannen zorgen ervoor dat er ruim 150 woningen mogelijk worden gemaakt. 15% van de totale opgave!

Essentie spreekt met lof over de twee plannen:

Ten eerste vanwege de hoeveelheid groen. We ontwikkelen de wijken voor de toekomst en anticiperen door voldoende groen in te passen op ontwikkelingen in de toekomst. Hittestress, hevige regenbuien en gezonde leefomgeving worden in deze plannen voldoende geborgd!

Ten tweede bouwen we naar de behoefte! We stemmen vanavond in met 15% van het totaal op 1000. Maar wat ons zeker positief stemt is dat we in Meterik voor 70% betaalbare woningen gaan en in Lottum voor ongeveer 55%. Dit betekent dat we onze inwoners in grote delen kunnen bedienen!

Ten derde de grootschaligheid van deze plannen. Het zijn plannen van 100 en 50 woningen. Dat is slagkracht en zorgt ervoor dat we inlopen op de behoefte. Als Essentie zien we dan ook graag dat dit soort grootschalige projecten prioriteit verdienen en we hierop inzetten. Kleine plannen zijn ook belangrijk, maar willen we op korte termijn slagen maken, dan is prioriteren noodzaak. Door vanavond deze 150 woningen te bestemmen, zijn we weer een stukje dichter bij het oplossen van de woningnood.

Tot slot, we zijn positief gestemd. Maar we willen ook de verwachtingen nog enigszins temperen. We bestemmen dan vanavond wel 150 woningen, maar deze zijn morgen niet gerealiseerd. Een project duurt van tekening tot realisatie al gauw 7-10 jaar. Na het bestemmen van de woningen kunnen er nog allerlei ontwikkelingen spelen waardoor we vertraging oplopen, waarbij we niet altijd zelf invloed hebben. Bijvoorbeeld bezwaar en beroep. Eén persoon kan zomaar de ontwikkeling van deze 100 of 50 woningen tegenhouden. Gelukkig hebben we de gang naar de rechter in Nederland, maar dit maakt het soms wel frusterend. Oproep is dan ook om zoveel als mogelijk deze bezwaren te tackelen aan de voorkant en voor woningzoekers: verenig je en laat je horen!

Uiteraard hebben wij ingestemd met beide voorstellen!

Ook interessant: 

Essentie wil meer uitgewerkt woningplannen in ambitie college