Essentie wil meer uitgewerkte woningplannen in ambitie college
25-03-2021

Essentie wil meer uitgewerkte woningplannen in ambitie college

Hallo Horst aan de Maas

De lokale politieke partij Essentie kwam vorig jaar met haar 300-woningenplan. Initiatiefnemer en raadslid van de desbetreffende partij, Jeroen Brouns, is blij met de ambitie van het college van B&W van Horst aan de Maas om in 2025 duizend woningen te vergunnen, maar vraagt om uitgewerkte plannen.

Het begon met een ambitieus en een beetje gekscherend plan toen Essentie het college van B&W vorig jaar opriep om elk jaar driehonderd woningen te realiseren in Horst aan de Maas. “Het is eigenlijk ook van de zotte dat we de afgelopen jaren hier weinig tot niets aan hebben gedaan in deze gemeente. Daarom houden we met Essentie een vinger aan de pols bij het college. Via een barometer houden we bij hoeveel woningen er tot nu toe zijn gerealiseerd.” Op de agenda van de raadsvergaderingen staat dan ook om de haverklap een bestemmingsplan klaar om goedgekeurd te worden. “Daar zijn wij heel blij mee”, zegt Brouns. “Maar dat zijn allemaal kruimelplannetjes. Het zijn vaak maar een handjevol woningen en daar hebben we nog niet heel veel aan.”

Concrete plannen
Brouns duidt op grotere plannen. “Kom met grotere projecten, nieuwe wijken zoals destijds De Afhang in Horst werd gerealiseerd.” Het plan om tachtig woningen te realiseren op het PETC+-terrein in Hegelsom is daar dus een goed voorbeeld van. “Precies, van dat soort projecten zijn wij een voorstander van en deze zien we helaas te weinig terug.” Met de ambitie om in 2025 duizend vergunde woningen te realiseren is Brouns blij mee. “Maar ik wil dan wel uitgewerkte plannen zien. Voor mijn part publiceert het college een kaart van Horst aan de Maas met daarop alle plannen voor nieuwbouw. Dat bijvoorbeeld duidelijk is dat we de komende jaren beginnen in Sevenum en daarna in Grubbenvorst. Dan is er meteen communicatie naar onze inwoners dat ze sneller kans hebben op een woning in Sevenum dan in Grubbenvorst.”

Niet zomaar
Essentie-raadslid Brouns hamert ook op het kopen van gronden. “Dit kost heel veel tijd, begin daar nu alvast mee”, zegt hij. “Neem De Afhang als voorbeeld. Dat project is 15 jaar geleden begonnen en we zijn nu eindelijk bezig met de afrondingsfase. Die projecten gaan niet zomaar.” Essentie is dus blij om te zien dat het college inziet dat er wat moet gebeuren met de woningmarkt in Horst aan de Maas. “Het is een fantastische ambitie van het college, maar of het haalbaar is vraag ik mij af. Belangrijk is dat we blijven samenwerken met elkaar voor goede huisvesting van onze inwoners.

300 woningenplan