Hoe dealen we met drugs...?
07-07-2022

Hoe dealen we met drugs...?

17 juni: “Drugslab opgerold in Lottum”. 28 juni: “Hennepvondst in woning Horst”. De berichten volgen elkaar in snel tempo op. Hopelijk zijn dit successen van de regionale campagne ‘Kijk niet weg’. Ik maak me namelijk zorgen over drugscriminaliteit in én buiten onze gemeente en mogelijke ondermijning die dat met zich meebrengt.

Daarnaast vind ik het verontrustend dat ook jongeren in onze gemeente tijdens de lockdown door verveling veel meer zijn gaan gebruiken. Drugs zijn erg gemakkelijk verkrijgbaar en gebruik onder jongeren is steeds meer genormaliseerd. Het is voor jeugdigen haast niet te vermijden om met drugs in aanraking te komen en verslaving ligt op de loer. Dit met vergaande gevolgen voor gebruikers en hun omgeving. Dat laat de praatgroep voor verslaafden zien die in Horst is opgestart.

Vraag naar drugs houdt criminaliteit mede in stand. Al speelt de illegaliteit hiervan ook een rol. Een drugsvrije wereld is een illusie, maar wat is dan de oplossing voor de geschetste risico’s? Reguleren en legaliseren?

Als lokale overheid gaan wij deze problemen niet oplossen, maar we moeten hier wel ‘mee dealen’. Niet de schuld bij jongeren neerleggen, maar in gesprek gaan/blijven. Gelukkig wordt door jongeren tegenwoordig steeds opener over drugs en drugsgebruik gesproken. Dit doorbreekt taboes en er ontstaat ruimte om de discussie aan te gaan en bewustwording te creëren. Ook goede drugsvoorlichting op school is hierbij essentieel. Een eerlijk verhaal over het ruime aanbod, de positieve en negatieve effecten ervan en wat de gevaren zijn van het combineren van drugs. 

Ivonne Peijs

Raadslid Essentie