Nieuw dieptepunt in aanpak woningbehoefte
30-09-2021

Nieuw dieptepunt in aanpak woningbehoefte

Jeroen Brouns

Ken je die harde werkelijkheid of realiteit dat je een wens of idee hebt? Dat je iets héél graag wilt. Dat je al enthousiaste plannen aan het maken bent. 

Totdat je de prijs ziet. Onhaalbaar. Dat is nu aan de orde op de woningmarkt. Een levensloopbestendige nieuwbouwwoning in De Afhang 4 (Kassenstraat) voor 535.000 euro is een nieuw dieptepunt. Het probleem benoemen is al vaker gedaan. Het gaat om de oplossingen. De oplossing is in onze ogen in ieder geval niet een oproep plaatsen op de gemeentelijke website voor het invullen van een enquête.

Via deze vragenlijst kan elke inwoner aangeven wat hij of zij wil qua woningbehoefte. Terloops wordt beloofd dat dit uitgangspunt wordt voor de plannen. Ziet het college geen randvoorwaarden of beperkingen? Zonder belemmering in geld of regels? Het klinkt fantastisch, maar is niet realistisch. Je speelt voor Sinterklaas in onze optiek. Is het misschien daarom dat we pas op 30 november, vlak voor Sinterklaas, over het vervolg op het Masterplan Wonen spreken in onze gemeenteraad? Komt er een surprise uit de hoge hoed? Als Essentie zijn we voor structurele oplossingen. Geredeneerd vanuit realiteit. Dus werk aan en focus op een aantal grote ontwikkelingen op het gebied van woningbouw. En hou daarbij niet dogmatisch vast aan een vast percentage van bepaalde woningen per plan. In het ene plan kan namelijk meer (sociale) huur dan in het andere. Want anders komt er nooit iets van de grond.