Onze essentie

Historie

Essentie is officieel opgericht op 2 maart 2009. Het ontstaan van Essentie is begonnen met de herindeling van Noord-Limburg. Al snel werd duidelijk dat de gemeente Horst aan de Maas, Sevenum en de dorpen Meerlo, Swolgen en Tienray een nieuwe gemeente gingen vormen. Door deze fusie kwam er het besef dat er een gebrek was aan een lokale politieke partij. Dat was de reden dat een aantal enthousiaste mensen uit de nieuwe gemeente, Essentie hebben opgericht.

Raadsperiode 2009-2014

Met veel energie heeft Essentie in de tweede helft van 2009 campagne gevoerd in alle 16 kernen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2009. De uitslag van de verkiezingen was overweldigend.! Vanuit het niets werd Essentie de tweede partij van Horst aan de Maas met 6 van de 27 raadszetels.  Essentie heeft deze periode zitting genomen in het College van B&W met één wethouder. Tijdens deze periode hebben wij dan ook verschillende punten uit het verkiezingsprogramma weten te realiseren! 

Raadsperiode 2014-2018

De fractie van Essentie heeft in de periode van 2009-2014 bewezen een betrouwbare, stabiele en enthousiaste partner te zijn om Horst aan de Maas te besturen. In februari/maart 2014 is met veel enthousiasme campagne gevoerd. De uitslag na deze verkiezingen was positief: met 6 zetels is Essentie stabiel gebleven. Ook in verhoudingen van de verkiezingsuitslag is gebleken dat de inwoners van Horst aan de Maas Essentie zien als een betrouwbare partij. Ongeveer 1 op de 5 kiezers koos namelijk deze verzkiezingen voor Essentie. Daar zijn we trots op en mede daardoor heeft Essentie ook deze periode Horst aan de Maas mee bestuurt met het leveren van een wethouder..

Raadsperiode 2018-2022

Dat Essentie een stabiele partij is, werd bewezen tijdens de verkiezingen in 2018. Na een periode van vier jaar, waarin Essentie haar speerpunten heeft weten uit te voeren, stemde wederom ongeveer 1 op de 5 kiezers op Essentie. Na een mooie campagne resulteerde dit in 5 zetels voor de gemeenteraad. Op dit moment zorgt de fractie bestaande uit: Bram, Bianca, Kay, Jeroen en Stef voor het Essentiele geluid in de gemeenteraad. Eric Beurskens is namens Essentie de wethouder in het huidige College van B&W. 

Raadsperiode 2022-2026

In 2022 zijn voor Essentie de wellicht meest gecompliceerde verkiezingen geweest. De Corona of Covid pandamie heeft een grote invloed gehad op het samenstellen van het verkiezingenprogramma en de kieslijst. Bijeenkomsten waren nauwelijks mogelijk. Toch stond er in februari een mooie kieslijst met een realistisch verkiezingsprogramma. Bijna 20% van deze kiezers in de gemeente Horst aan de Maas kiest opnieuw voor Essentie. Hiermee onstaat opnieuw een mooie fractie met inmiddels zeer ervaren maar ook fractieleden die helemaal nieuw zijn in de politiek. De fractie bestaat uit Bram, Bianca, Stef Ivonne en Kay. Eric Beurskens wordt opnieuw wethouder namens Essentie

Aan het begin van 2024 heeft Bram Hendrix na 15 jaar het fractievoorzitterschap overdragen aan Kay Thijssen. 

Samen krijgen we het voor elkaar. Doe met ons mee en meld je aan!

Als lid steun je Essentie! We zijn vooral een vereniging waar gesproken wordt over lokale ontwikkelingen. Maar ook een club waar veel gelachen wordt en die vooral leuk is! Na de serieuze onderwerpen is altijd ruimte voor gezellige momenten en een borrel. Zo is er ook minimaal één keer per jaar de Essentie-dag: gezellig uitje voor alle leden.